주방용 오물분쇄기 도입시 공공하수처리시설의 처리용량에 미치는 영향 분석

Alternative Title
Se-Un Han
Author(s)
한세운
Alternative Author(s)
Se-Un Han
Advisor
조순행
Department
산업대학원 환경공학과
Publisher
The Graduate School, Ajou University
Publication Year
2014-02
Language
kor
Keyword
주방용오물분쇄기
Abstract
논문 요약 주방용 오물분쇄기 도입 시 공공하수처리시설의 처리용량에 미치는 영향 분석 환경공학과 한 세운 지도교수 조 순행 본 연구에서는 음식물폐기물 처리의 대안으로 주방용 오물분쇄기 도입 시 공공하수처리시설 처리용량에 미치는 영향을 분석하기 위해 먼저, 주방용 오물분쇄기 도입 전 현재 Y시의 S공공하수처리시설 운영현황을 분석하였으며, 이를 토대로 주방용 오물분쇄기 도입 시 공공하수처리시설의 처리용량에 미치는 영향을 예측하였다. Y시의 S공공하수처리시설 운영현황을 분석한 결과, 일간 시간대별 유입하수량 및 유입농도가 설계기준을 초과하였으며, 편차도 매우 큰 것으로 분석 되었다. 특히 5대 항목의 유입수질은 설계대비 BOD 147%, CODMn 113%, SS 155%, T-N 164%, T-P 131% 등 매우 고농도로 유입되고 있어 이미 처리용량을 넘어 선 것으로 분석되었다. 이와 같이 고농도의 하수가 유입되면서 호기조의 MLSS 농도는 설계대비 동절기에는 108%, 하절기 161% 이상의 고농도로 유지해야 효율적으로 하수를 처리 할 수 있다. 또한 고농도의 MLSS에 의해 호기조의 산소요구량은 설계대비 동절기에는 130%, 하절기에는 149%가 부족한 현상을 보였으며, 슬러지발생량은 설계대비 133% 초과 발생하는 것으로 나타났다. 또한 BOD, CODMn, SS, 및 T-N 등 일부항목의 방류수질은 특히, 수온이 저하되는 동절기 및 유입유량이 증가하는 하절기 동안에는 하수방류기준에는 적합하나 설계기준을 초과하는 특성을 보였다. 만일 주방용 오물분쇄기를 도입하게 되며, 현재보다 유입하수량은 102% 증가하고, BOD와 SS는 각각 130% 및 142% 이상 증가할 것으로 예측된다. 따라서 현재보다 더욱 처리용량이 부족하게 되어 정상적인 하수처리 운영이 불가능할 것으로 판단된다. 결론적으로, 현재 S공공하수처리시설 운영현황에서 알 수 있듯이 설계대비 고농도 유입수질 및 시간대별 유입하수량 초과 유입에 따른 처리용량 부족으로 운영상에 많은 문제점이 발생되고 있는 실정이며, 주방용 오물분쇄기가 도입되면, 더욱 심각한 상황에 처할 것으로 판단된다. 따라서 주방용 오물분쇄기 도입 전 운영 중인 공공하수처리시설의 처리용량 및 운영현황을 면밀히 분석하여 도입 여부를 결정해야 할 것으로 판단된다.
Alternative Abstract
ABSTRACT Effect of Food Waste Disposer on the treatment capacity of Public Sewage Treatment Plant Se-Un Han Advisor : Prof. Soon Haing Cho Department of Environmental Engineering Graduate School of Ajou University In this study, the effect of food waste disposer which can be used as alternative tool for food waste treatment on the treatment capacity of public sewage treatment plant was predicted by analyze the operation conditions of ‘S’ public sewage treatment plant which was located in Y city, Korea, before using it. As results of operation condition analysis of this plant, amount of sewage and the range of water quality was excessed on the designed basis of that plant, and the fluctuation was very high. Especially, the concentrations of five items among water quality were higher as BOD 147%, CODMn 113%, SS 155%, TN 164%, and TP 131%, respectively. Because of these high concentrations, these wage could be treated efficiently in the high MLSS concentration conditions. So, 108% and 161% over MLSS concentration was needed and much more oxygen was needed as 130% and 149% in the winter and the summer, respectively. And, the amount of sludge production was excessively produced as 133%. If the food waste disposer was used, it was predicted that inlet sewage amount, BOD, and SS were increased as 102%, 130%, and 142%, respectively. So, it was considered that efficient operation of plant was very difficult by increasing treatment capacity. As of now, operation of ‘S’ public sewage treatment plant was very difficult because high concentrations of water quality and lots of sewage amount. Furthermore, if the food waste disposer was applied to sewage treatment facility, it causes more difficult conditions to operate public sewage treatment plant. Finally, it was considered that thoroughly investigation for food waste disposer was needed before application.
URI
https://dspace.ajou.ac.kr/handle/2018.oak/18499
Fulltext

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Special Graduate Schools > Graduate School of Engineering > Department of Environmental Safety Engineering > 3. Theses(Master)
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