식품회사 맞춤형 생산현장 즉실천 자주관리시스템 구축에 관한 사례연구

Subtitle
소집단(동아리)활동에 의한 식품회사 맞춤형 TPM시스템 구축 성공사례를 중심으로
Alternative Title
A Case Study on Building Self Management System through Action-On-The-Spot at Production Site of a Food Company
Author(s)
김흥기
Alternative Author(s)
Kim, Heung Kee
Advisor
김승범
Department
경영대학원 인사조직MBA
Publisher
The Graduate School, Ajou University
Publication Year
2013-08
Language
kor
Keyword
TPM즉실천자주관리소집단(동아리)
Abstract
한국 식품산업은 생산 및 상품화 과정이 대부분 사람들의 수(手)작업에 의존하는 등 인력투입 비율이 높은 특수성이 있다. 따라서 일반 제조업체에서 적용하는 TPM(Total Productive Maintenance)활동과 식품회사 TPM활동은 확연히 달라야 한다. 기존의 TPM활동은, 그 근간이 4M(Man, Machine, Method, Material) 중 Machine(설비) 효율관리 중심으로 구성되어 있다. 또한 가장 기본이 되는 자주보전 활동의 Zero스텝(3정 5S)에서 1스텝→7스텝까지를 수 년여에 걸쳐 진행한다. 이처럼 TPM 활동이 복잡하고 장기적으로 운영되어 습관화에 실패하는 것이 현재 한국 식품산업 TPM활동의 현실이다. 따라서, 그 체계와 운용방식을 '깨끗하고 안전한 식품생산을 위한 공정관리 및 낭비개선' 활동으로 단순화하고, 누구나 참여하고 적용이 쉽도록 방법화 한 새로운 '한국형 식품회사 맞춤형 TPM' 활동 모델로 변경이 필요하다. 본 사례연구는 다음과 같이 전개하였다. 첫째, TPM 및 소집단활동의 이론적 배경과 변천과정, 내용을 연구하였다. 둘째, '식품회사 맞춤형 TPM'의 적용방법 및 특징, 성공요인을 기술하였다. 셋째, 국내 식품 S사의 성공사례 및 향후 방향을 제시하였다. 이와 같은 '식품회사 맞춤형 TPM' 현장적용의 결과, 사례연구 대상인 국내식품 S사 생산현장에서 활동 및 개선역량 향상 부분과 제조 및 생산성 향상 부분에서 의미 있는 성과가 도출되었다. 핵심 주제어: TPM, 즉실천, 자주관리, 소집단(동아리), 반복학습과 훈련, 습관화, 현장력(現場力), 활동판, 즉실천 순회(Patrol, Top진단).
Alternative Abstract
Food industry shows a particularly high rate of personnel input because process of production and commercialization greatly depends on manual work. Therefore, It is evident that TPM system for general manufacturing company and the system for a food company should be different. Existing TPM system is based on efficient regulation of 4M (Man, Machine, Method, Material), especially on Machine. In addition, existing TPM management steps take several years from zero-step (3 jeoung 5S) to 7th step. This protracted and more complicated TPM management results in habituation and ends in failure. Thus, transition to a new TPM model that is modified to Food industry for managing clean and safe food production and reducing waste is required. This case study is organized in the following manner. First, theoretical background and transitional process, contents of TPM and small group activity were evaluated. Second, how to apply and success factors, technology characteristics of 'food company-customized TPM' were delineated. Finally, factors for success of domestic food corporation ‘S' company and effects are suggested and also discussed future directions. 'Self Management System through Action-On-The-Spot at Production Site of a Food Company (Food company-customized TPM)' has produced meaningful improvements in terms of capabilities + productivity at company 'S'.
URI
https://dspace.ajou.ac.kr/handle/2018.oak/8624
Fulltext

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Special Graduate Schools > Graduate School of Business > HR Organization MBA > 3. Theses(Master)
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