당뇨환자에서 영양교육이 식습관 및 혈당 조절에 미치는 효과

Alternative Title
Lee, Hae-Kyung
Author(s)
이혜경
Alternative Author(s)
Lee, Hae-Kyung
Advisor
이순영
Department
보건대학원 보건학과
Publisher
The Graduate School, Ajou University
Publication Year
2007-02
Language
kor
Keyword
nutritional interventiondietary habitsglycemic control
Abstract
당뇨병 환자에서 영양교육은 식습관 변화를 유도함으로서 혈중 지질과 혈당조절에 긍정적인 영향을 미친다. 이에 본 연구는 영양교육 수행정도에 따른 식습관의 변화와 혈당 및 혈중 지질 수준의 변화를 분석하고, 당화혈색소 변화에 영향을 미치는 요인이 무엇인지를 확인함으로써 추후 당뇨병 환자의 효과적인 영양교육방법을 모색하고자 하였다. 본 연구는 2005년 10월부터 12월까지 경기도 소재 A 종합 병원 외래에서 주치의의 처방으로 개별적인 당뇨영양교육이 의뢰된 제 2형 당뇨병 환자 82명을 대상으로 하였다. 영양교육의 정도에 따라 두 그룹으로 나누어 1군은 1차 교육만을 받았고, 2군은 1차와 2차 교육을 받았다. 자료 분석은 SPSS PC 13.0을 사용하였으며, t분석, x² 분석 및 다중회귀분석 등을 실시하였다. 두 군을 대상으로 영양교육 이전과 6개월 이후의 식습관 변화와 혈당지표 및 혈중 지질 수준을 비교 분석한 결과는 다음과 같다. 1. 두 군의 성별(x²=0.03, p=0.87) 차이는 없었으며, 평균연령(t=0.47, p=0.64), 신장(t=-0.15, p=0.13) 및 체중(t=-1.11, p=0.27)등의 일반적인 특성에 차이가 없었다. 두 군 간에 음주 및 운동 습관, 식습관 및 영양소 섭취수준 등도 교육 이전에는 두 군 간에 유의한 차이가 없었다. 2. 영양교육 후 식사의 규칙성과 식사의 균형성 및 성인병 예방적 식습관 점수 등 식습관과 관련된 세 가지 부분 모두 1군에 비해 2군이 유의하게 향상되었다. 주당 음주 횟수는 두 군 간에 유의한 차이가 보이지 않았으나, 주당 운동 횟수는 두 군 간의 유의한 차이를 보여 1군에 비해 2군의 운동 수행율이 높게 나타났다(x²=6.14, p=0.047). 3. 영양교육 후 공복혈당은 1군이 140±20.1mg/dl, 2군이 123.5±15.8mg/dl였고, 당화혈색소는 1군이 6.8±1.0(%), 2군이 6.0±0.6(%)로 2군이 1군에 비해 유의하게 낮아졌다(각각 t=3.86, p=0.00, t=3.96, p=0.00). 혈중 지질 지표 중에서는 총 콜레스테롤이 1군은 178.3±31.0mg/dl, 2군이 150.0±41.0mg/dl로 2군이 1군에 비해 낮아졌다(t=3.20, p=0.00). 4. 다중회귀분석 결과, 영양교육이전의 공복혈당 수준이 낮을수록, 1군보다는 2군에서 당화혈색소가 유의하게 감소되었다. 결론적으로 본 연구에서는 영양교육이 강화된 2군이 1군에 비해서 바람직한 생활식습관의 변화를 가져왔고 이를 통해 혈당 및 혈중 지질의 수준을 의미 있게 감소시킨 것으로 판단된다. 따라서 효과적인 당뇨병의 관리를 위해서는 1회성 교육을 지양하고 체계적이고 반복적인 영양교육이 필요함을 제안한다.
Alternative Abstract
Nutritional intervention for diabetic patients changes patient's diet habit and thereby, positively affects blood lipid profile and glycemic control. In this study, the changes in blood lipid profile and glucose level were analyzed according to changes in dietary habit with nutritional intervention. Also the factors affecting the HbAlc level were evaluated in order to determine effective methods of educating diabetic patients. Eighty-two patients with Type Ⅱdiabetes mellitus who underwent nutritional intervention due to their physician's at A General Hospital in Kyunggi Province from October to December 2005 were evaluated. The patients were divided into two groups based on the intensity of nutritional intervention; the patients in Group 1 underwent one session of nutritional intervention whereas the patients in Group 2, two sessions. The data were analyzed using SPSS PC 13.0 in which t-test, x test and multiple regression analysis were performed. The following results were obtained from the two groups by comparing changes in dietary habit, blood lipid profile and glucose level before and six months after months after the intervention session(s). 1. There were no significant differences in the overall demographic characteristics including gender (x=0.03, p=0.87), average age (t=0.47, p=0.64), height (t=-0.15, p=0.13) and weight (t=-1.11, p=0.27) between the two groups showed no significant differences in drinking and exercise habits, diet, and nutrient intake the intervention session(s). 2. The three factors related with dietary including taking regular meals, balanced diet, and diets preventing lifestyle disease were all significantly improved in Group 2 compared with Group 1. Although there was no significant difference in the frequency of drinking per week between the two groups, the frequency of exercise was significantly different between the two groups with the patients in Group 2 exercising more frequency each week ((x=6.14, p=0.047). 3. After the nutritional intervention session(s), the fasting blood sugar level was 140±20.1mg/dl and 123.5±15.8mg/dl and HbA1c was 6.8±1.0(%) and 6.0±0.6(%) in Group 1 and 2, respectively, showing significantly lower levels in Group 2 compared with Group 1 (t=3.86, p=0.00, t=3.96, p=0.00). The total cholesterol level according to lipid showed lower level in Group 2 in which it was 178.3±31.0mg/dl in Group 1 and 150.0±41.0mg/dl in Group 2 4. The results of multiple regression analysis showed that the HbA1c level was reduced significantly as the blood glucose level was lower before intervention and in Group 2 compared with Group 1. The results of this study indicated that significant reductions in blood glucose and lipid levels in Group 2 patients were probably due to the fact that dietary changes occurred more positively in these patients who underwent the more intensive intervention program compared with those in Group 1. Thus, for effective management of diabetes, there is a need for a nutritional intervention program that is reinforcement based, systematic and repeating.
URI
https://dspace.ajou.ac.kr/handle/2018.oak/6566
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Special Graduate Schools > Graduate School of Public Health > Department of Public Health > 3. Theses(Master)
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