중소제조기업 생산혁신 모형에 관한 연구
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | 장중순 | - |
dc.contributor.author | 김달원 | - |
dc.date.accessioned | 2018-11-08T07:00:03Z | - |
dc.date.available | 2018-11-08T07:00:03Z | - |
dc.date.issued | 2008-02 | - |
dc.identifier.other | 6523 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.ajou.ac.kr/handle/2018.oak/4823 | - |
dc.description | 학위논문(석사)----아주대학교 산업대학원 :산업시스템공학과,2008. 2 | - |
dc.description.tableofcontents | 제1장 서론 = 1 제1절 연구의 목적 및 배경 = 1 제2절 연구의 내용 및 범위 = 2 제2장 중소제조기업의 현황 및 문제원인 = 4 제1절 중소제조기업의 현주소 = 4 제2절 중소제조기업의 경영현황 = 5 제3절 중소제조기업의 경쟁력 장애 원인 = 7 제3장 중소제조기업의 생산혁신 모형 연구 = 9 제1절 모형연구의 개요 = 9 제2절 단계별 생산혁신 모형 = 10 1. 생산혁신 모형 설계절차 = 10 2. 단계별 생산혁신 모형 구조 = 12 제4장 중소제조기업의 생산혁신 모형을 위한 방안 = 14 제1절 생산혁신 추진을 위한 단계별 세부내용 = 14 1. 단계별 세분내용 요약 = 14 2. 단계별 세부내용 = 15 제2절 생산혁신 Self Audit Sheet 구성 = 47 1. 개요 = 47 2. Self Audit Sheet 설계절차 = 48 3. 단계별 Self Audit Sheet 내용 = 48 제5장 결론 = 53 참고문헌 = 54 부록 = 56 | - |
dc.language.iso | kor | - |
dc.publisher | The Graduate School, Ajou University | - |
dc.rights | 아주대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다. | - |
dc.title | 중소제조기업 생산혁신 모형에 관한 연구 | - |
dc.title.alternative | Kim, Dal Weon | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.contributor.affiliation | 아주대학교 산업대학원 | - |
dc.contributor.alternativeName | Kim, Dal Weon | - |
dc.contributor.department | 산업대학원 산업시스템공학과 | - |
dc.date.awarded | 2008. 2 | - |
dc.description.degree | Master | - |
dc.identifier.localId | 566583 | - |
dc.identifier.url | http://dcoll.ajou.ac.kr:9080/dcollection/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000006523 | - |
dc.subject.keyword | 중소기업 | - |
dc.subject.keyword | 생산성 | - |
dc.subject.keyword | 품질 | - |
dc.subject.keyword | 생산혁신 | - |
dc.subject.keyword | 중소제조기업 | - |
dc.subject.keyword | productivity | - |
dc.description.alternativeAbstract | This study is for small-medium sized manufacturing companies to improve their manufacturing competitiveness through productivity innovation on the whole and not as partial or individualistic approaches. There are four elements in innovating productivity. They are improvement in productivity, stabilization of quality, cost reduction , and changes in consciousness. After surveying these four elements, the most important and pressing factors were keys in deciding which element should be the first to be innovated in productivity. In each proposed level of innovation contains detailed statements of improving and study cases. Also, Self Audit Sheet was developed to assess current state productivity and causes of problems in manufacturing. Before promoting productivity innovation, this Self Audit Sheet is useful in finding out the main innovating approaches and results while checking the current company's productivity status. This study is to help small-medium sized companies to ensure and improve their manufacturing competitiveness. | - |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.