제 2형 당뇨병 환자에서의 발효곡류 섬유소의 임상적 효과: 무작위 이중 맹검 위약-대조군 연구

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dc.contributor.advisor이관우-
dc.contributor.authorKim, Eun Kyung-
dc.date.accessioned2019-10-21T07:14:24Z-
dc.date.available2019-10-21T07:14:24Z-
dc.date.issued2010-08-
dc.identifier.other10873-
dc.identifier.urihttps://dspace.ajou.ac.kr/handle/2018.oak/17647-
dc.description학위논문(석사)--아주대학교 일반대학원 :의학과,2010. 8-
dc.description.abstract연구 목적: 식이 섬유는 제 2형 당뇨병 환자에서 고혈당 및 인슐린 저항성을개선시키는 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 제 2형 당뇨병 환자들을 대상으로 현미 주박을 이용한 발효 곡류 섬유소의 임상적 효과를 알아보고, 새로운 식이 섬유 공급원으로서 현미 주박의 가치를 평가하고자 하였다. 연구 방법: 본 연구는 무작위 이중 맹검 위약-대조군 실험으로 12주간 진행되었다. 총 30명의 제 2형 당뇨병 환자들이 실험에 참가하였다. 무작위 추출을통해 15명의 참가자들은 현미 주박으로 만든 식이 섬유를 섭취하였고, 다른15명은 미숫가루를 섭취하도록 하였다. 12주 후 모든 참가자들의 체중, 허리둘레, 엉덩이 둘레를 계측하였으며 혈청 지질 및 대사 지표들을 측정하였다.연구 결과: 현미 주박 식이 섬유 섭취군이 미숫가루 섭취군에 비해 유의하게허리 둘레 (-2.80 -㎝ vs -0.93 ㎝, p=0.032) 와 엉덩이 둘레 (-1.00㎝ vs 0.92 ㎝,p=0.017)가 감소하였다. 간 효소인 혈청 aspartate transaminase (-4.36 IU/ml vs -0.07 IU/ml, p=0.044) and alanine transaminase (-6.64 IU/ml vs 0.07 IU/ml, p=0.038) 역시 현미 주박 식이 섬유 섭취군에서 더 큰 감소를 나타내었다. 또한 현미 주막 식이 섬유의 섭취군에서 항염증표지자인 interluekin 10 (0.63 pg/ml vs -0.91pg/ml, p=0.518) 는 증가하는 경향을 염증성표지자인 interluekin 6 (-1.00 pg/ml vs0.24 pg/ml, p=0.277) 는 감소하는 경향을 나타내었다. 결론:본 연구를 통해 현미 주박 식이 섬유 식품은 제 2형 당뇨병 환자에서 유의하게 허리 둘레와 엉덩이 둘레를 감소시킴을 알 수 있었다.-
dc.description.tableofcontentsⅠ. INTRODUCTION 1 Ⅱ. MATERIALS AND METHODS 2 A.SUBJECTS 2 B.EXPERIMENTAL DESIGN 2 C.LEES EXTRACTS CPMPONETN ANALYSIS 3 D.MEASUREMENT 4 1.BMI 4 2.Body composition 4 3.Blood pressure and heart rate 4 4.Laboratory analysis 5 5.Oral glucose tolerance test 6 6.Statistical analysis 6 Ⅲ. RESULTS 8 Ⅳ. DISCUSSION 15 REFERENCES 19 국문요약 22-
dc.language.isoeng-
dc.publisherThe Graduate School, Ajou University-
dc.rights아주대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.-
dc.title제 2형 당뇨병 환자에서의 발효곡류 섬유소의 임상적 효과: 무작위 이중 맹검 위약-대조군 연구-
dc.title.alternativeEffects of Lees from Brown Rice on Waist Circumference and Metabolic Parameters in Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-blinded, Placebo-controlled Trial-
dc.typeThesis-
dc.contributor.affiliation아주대학교 일반대학원-
dc.contributor.alternativeNameKim, Eun-Kyung-
dc.contributor.department일반대학원 의학과-
dc.date.awarded2010. 8-
dc.description.degreeMaster-
dc.identifier.localId568762-
dc.identifier.urlhttp://dcoll.ajou.ac.kr:9080/dcollection/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000010873-
dc.subject.keyworddietary fiber-
dc.subject.keywordtype 2 diabetes-
dc.description.alternativeAbstractObjective: Dietary fiber improves metabolic syndrome by improving obesity, hyperglycemia, hyperinsulinemia and hypercholesterolemia. There has been a growing need for a new source of dietary fiber. We evaluated the clinical effect of dietary fiber derived from lees of brown rice in type 2 diabetes and assessed the potential of lees of brown rice as a new source of dietary fiber. Methods: This study is a randomized, double-blinded, placebo-controlled study, scheduled for 12 weeks. Thirty subjects were randomly assigned to receive either a dietary fiber supplement from lees of brown rice (LB) or a mixed-grain based dietary product (MG). The body weight, waist circumference, body composition, lipid profiles and other laboratory parameters were measure at baseline and at the 12th week. Results: The LB group showed greater reduction in waist (-2.80 -cm vs -0.93 cm, p=0.032) and hip circumferences (-1.00 cm vs 0.92 cm, p=0.017) compared to the MG group. In addition, the consumption of LB resulted in significant lower levels of aspartate transaminase (-4.36 IU/ml vs -0.07 IU/ml, p=0.044) and alanine transaminase (-6.64 IU/ml vs 0.07 IU/ml, p=0.038) than diet with MG. The additive dietary fiber diet with LB had a tendency to increase interluekin 10 (0.63 pg/ml vs -0.91 pg/ml, p=0.518) and to decrease interluekin 6 (-1.00 pg/ml vs 0.24 pg/ml, p=0.277) compared to the diet with MG. Conclusions: In conclusion, this study revealed that the dietary fiber from lees of brown rice reduces waist and hip circumferences in type 2 diabetes.-
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Graduate School of Ajou University > Department of Medicine > 3. Theses(Master)
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